Uncategorized

Lambakan Kosmetik Tiruan…Muka Jadi Hodoh.

​Semalam gi GM Chow Kit for the 1st time. Memang berlambak giler kosmetik2 TIRUAN.

Setakat produk2 Kylie tu. 1 kotak Lipstick Birthday Edition ni rm15 ja. Ada 5 batang lipstick plak tu. Kalau borong mesti lagi murah. Bila pikir2 balik brape ringgit je kos dia. Kalau modal pun xsampai rm1…korang rasa memang dia letak barang2 berkualiti ke? 

Sorry to say short team memang korang rasa cantik pakai. Long term bibir jadi hitam. Paling dahsyat kanser mulut…nak ke? Paling geram tu…Miyami dgn perfume Avon yg tiruan pun ada. Packaging pun lebih kurang sama. Jahat diorg ni. Naya je org yg terkena. Nak selamat beli kat branch sendiri atau beli dari dealer. Untung-untung dealer hantar sampai ke rumah (saya la tu wat delivery) jimat duit tol, parking & minyak. 

INI SENARAI BAHAN-BAHAN TERLARANG DALAM KOSMETIK TIRUAN

  • MIDAZOLIDINYL UREA AND DIAZOLIDINYL UREA

Ini adalah kandungan yang paling umum digunakan untuk bahan pengawet. Bahan utamanya adalah formaldehida, yang dikenal untuk mengawetkan mayat, dan sangat berbahaya bagi kesihatan manusia.

  • METHYL AND PROPYL AND BUTYL AND ETHYL PARABEN

Digunakan sebagai penghambat pertumbuhan bateri. Meskipun diketahui beracun, namun kandungan ini masih banyak digunakan. Kesan yang mungkin terjadi adalah timbul banyak reaction alergi dan ruam kulit.

  • PETROLATUM

Hindari petroleum atau parfum bahan petrolatum, sebab ini merupakan sebuah byproduct dari produksi minyak bumi atau bensin.

  • PROPYLENE GLYCOL

Ironinya, ini adalah gliserin sayurang yang dicampur dengan alkohol yang terbuat dari gandum. Propylene Glycol ditemukan pada beberapa produk kosmetik dan pembersih wajah. Zat ini dapat menyebabkan kemerahan pada kulit.

  • PVP/VA COPOLYMER

Zat kimia yang hasil keluaran minyak bumi ini digunakan pada produk hairspray dan kosmetik lainnya. Dianggap dapat beracun, kerana boleh menyebabkan benda asing memasuki paru2 orang sensitif.

  • STEARALKONIUM CHLORIDE

Stearalkonium klorida dikembangkan oleh industri kain sebagai pelembut kain. Namun, zat kimia ini juga terkandung dalam shampoo dan krim rambut. Bahan ini dapat menyebabkan reaksi alergi.

  • TRIETHANOLAMINE

Sering digunakan dalam kosmetik untuk mengatur PH dan sebagai dasar bagi banyak produk pembersih. TRIETHANOLAMINE dapat menyebabkan reaksi alergi, termasuk masalah mata dan kekeringan pada rambut dan kulit.

Ada sikit petua sebagai penawar gatal kulit dan alahan iaitu dengan menggunakan beberapa helai daun sirih dan rebus. Biar hingga mendidih. Celup kain bersih ke dalam air rebusan sirih yang dah suam2 kuku. Tekapkan kain tu kat bahagian kulit yang gatal kira2 setengah minit. In Shaa Allah kegatalan akan hilang.
At last semalam xbeli pape pun kat GM, husband jer beli jersi. Sekadar tengok jer…masih lagi setia dgn miyami cosway dan kosmetik Avon. Bukan yg Made In China hokey.

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s